ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво е „Маймунски приказки“?

Играта „Маймунски приказки“ въвежда ново поколение образователни компютърни игри, като безупречно съчетава висококачествена анимация, увлекателен сюжет и доказани дидактически методи.

Играта не само помага на децата да упражняват преподадения материал в училище, но и ги мотивира да подхождат с интерес към темите, които трябва да учат у дома, без излишен стрес върху връзката с родителите.

В „Маймунски приказки“ учениците трябва да спечелят серия от образователни кратки игри и да се състезават с героите от сюжетната линия, за да преминат към следващото ниво от вълнуващата история. За да напредват през приказния свят, децата решават забавни и увлекателни логически пъзели и демонстрират, че са овладели знанията, изучавани в училище.


Кой е създателят на „Маймунски приказки“?

Играта е разработена от европейското издателство за учебна литература „Die Keure“ и компанията за компютърни игри „Larian Studios“, носител на множество награди.

Продуктът е резултат от дългогодишни проучвания и е разработен с активното участие на методици, педагози, представители на различни училища и университети.


Какво ще рече дългогодишни проучвания“?

Именно това. Технологията, на която е базирана образователната игра „Маймунски приказки“, е разработвана в продължение на повече от 4 години и е тествана в реални условия с над 30 000 деца в множество училища, с активното участие на учители и методици. Нещо повече – в ход е двугодишен изследователски проект с участието на университетите в Гент и Льовен, Белгия. Целта на проекта е да измери и оцени ефективността на образователните методи, на които е базирана играта „Маймунски приказки“.


Каква е образователната цел на играта „Маймунски приказки“?

Целта на играта не е да наставлява и да предоставя нова информация – това е територия, запазена за учителите и училището. Вместо това тя цели да помогне на децата да тренират и развиват уменията, които трябва да притежават, като ги мотивира да разиграват различни дейности и упражнения с нарастваща сложност и намаляващо време за изпълнение.

Тъй като способностите на децата са разнообразни, алгоритъмът на играта първо цели да установи нивото на знание на детето, а след това – да насърчи развитието му. По този начин се избягва чувството за неудовлетвореност и детето напредва, без дори да го осъзнава.

Съществува видим ефект, който показва, че играенето на „Маймунски приказки“ помага за овладяване на аритметиката. Родителите могат сами да се уверят, като също изпробват играта.


Какво може да научи детето ми с „Маймунски приказки“?

Към момента са налични пет нива на играта за ученици от 1. до 5. клас, които покриват материала по математика, съобразен с учебните изисквания. Тепърва предстоят разработки, които ще покриват материала по езици и природни науки.

Белгийската министърка на образованието и науката Ингрит Литън също тества знанията си по аритметика (с помощта на млади, но опитни играчи.


Какво е уникалното в образователната игра „Маймунски приказки“? 

Основно предимство на играта е уникалният алгоритъм, който позволява автоматично адаптиране към знанията на децата, така че те да се чувстват комфортно със способността си да завършват нивата успешно, а напредъкът и усвояването на уменията да стават плавно и без излишен стрес. Оттам нататък играта постепенно предоставя по-сложни упражнения, като през цялото време контролира представянето на ученика и адаптира трудността си към неговия прогрес, в случай че това се налага. Едно от най-забележителните постижения на „Маймунски приказки“ е свойството на играта да стимулира децата да завършат упражненията в кратък срок от време, без обаче да осъзнават това като пречка и повод за недоволство.


Как се приема „Маймунски приказки“ в сферата на образованието? 

Иновативният ѝ подход прави играта „Маймунски приказки“ толкова привлекателна, че през 2011 г. е избрана за финалист в категорията в категорията “Най-добър професионален образователен продукт” на престижните награди MEDEA за иновации и дигитални ресурси в образованието.”

„Маймунски лаборатории“, предшественикът на серията „Маймунски приказки, е номиниран за същата награда през 2010 г., когато международното жури изтъква способността на играта да води учащите се през изпълнението на упражнения по изключително увлекателен и ненатрапчив начин, съвсем различен от класическите подходи в обучението по математика.

Експертите отбелязват също, че високото качество на математическите игри позволява адаптиране към нивото на играча и той печели, като същевременно се радва на напредъка си. Идеята се приема положително и заради намерения правилен баланс между забавление и учене.

Повече информация относно мнението на журито може да прочетете тук


Къде мога да купя играта? 

„Маймунски приказки“ са налични за сваляне от дигиталната книжарница на издателство „Просвета“ www.e-uchebnik.bg, както и в търговската мрежа.


Как мога да се свържа с компанията, разработила играта? 

В случай че имате допълнителни въпроси, моля изпратете имейл на info@monkey.bg и ще се свържем с вас при първа възможност.


От какъв компютър се нуждая, за да играя на „Маймунски приказки“?

Играта „Маймунски приказки“ към настоящия момент може да бъде инсталирана на всеки настолен компютър.